Zike! MonoBrow is verhuisd.

Je wordt nu doorgezapt naar mijn nieuwe site. Zo niet, check
www.mymonobrow.nl
en update je bookmarks.

05 October, 2007

Pop goes the hooiwagen

Flauwe fatoes op z'n tijd, dat snap je. Net zoals dingen die tantu hard zijn. Maar wat weet je eigenlijk van Anansi? Als iets verbonden is met de verhalen die in Suriname en de Antillen verteld worden en dus met de taal die daar gesproken wordt, dan is het wel die trickster spin met z'n fratsen.

Oorspronkelijk komt Anansi de spinnegod uit Ghana. Maar ook in onze voormalige kolonies is hij dus populair. (Inderdaad, omdat slaven toen naar die gebieden verscheept werden en die verhalen meebrachten.) Gelukkig maar, want de belevenissen van deze luie en egocentrische spin zijn onwijs bijzonder. Dat kun je nu zelf ook zien en horen:

De Spin Anansi - Een Web van verhalen en Beelden is een tentoonstelling in het Tropenmuseum (checkbaar tot 13 januari dus: rustig!).

En behoorlijk gaaf, want er zijn kunstwerken van internationale dudes die zich lieten inspireren door Anasi en je kunt video's bekijken van Anansi-vertellingen. Tis een project in samenwerking met Anansi Masters, een organisatie die al die spinnetories verzamelt en bewaart. Meesterlijk.

Mocht je geen last hebben van 'n arachnafobie, haal dan ook Anansi Boys van Neil Gaiman in huis. Da's dan weer een coole roman over 'n jongen die de zoon van Anansi blijkt te zijn. Magisch realistische shit!

1234567 '89 Tineke!

1989 was een meesterlijk jaar. En deze Air Flight 89 kun je als het goed is binnenkort halen bij je gympengrutter. (Via Kick Fiend.) Rond verhaal, lijkt me zo.